luni, 18 noiembrie 2013

Tutorial detaliat instalare CyanogenMod 7.2 pe Galaxy i5500


UPDATE 09.07.2012: Tutorialul a fost actualizat pentru ultima versiune al acestei portări (build 2 iulie 2012).

Pentru cei care întâmpină probleme de orice natură cu acest release le recomand să citească lista întrebărilor şi răspunsurilor frecvente. Vă poate scăpa mai rapid de problemă!


Ideea acestui tutorial a fost de a simplifica paşii de instalare pentru utilizatorii mai puţin experimentaţi sau pentru cei care rămâneau blocaţi sau nu înţelegeau la un moment dat alte tutoriale de instalare. Dacă aveţi întrebări suplimentare nu ezitaţi să mă întrebaţi.



Descărcaţi fisierele necesare pentru upgrade

Dezarhivati arhiva descarcata folosind WinRar.
Inainte de a începe procesul de scriere al firmware-ului trebuie să instalăm driverele Samsung USB pentru telefoane mobile, asta dacă nu avem Kies instalat. Pentru cei care au Kies instalat, doresc să le atrag atenţia intr-o privinţă: Înainte să deschideţi Odin pentru flash-ul telefonului, deschideţi task manager-ul Windows si închideţi toate procesele care încep cu "Kies... . exe". Rularea în background a proceselor Kies poate crea probleme, dacă nu chiar vă poate brickui telefonul în anumite cazuri aşa că asiguraţi-vă că acesta nu rulează în background!
Driverele ca pachet standalone le găsiţi aici

Dacă instalarea a decurs fără probleme, putem trece la partea cu instalarea firmware-ului pe telefon.
Avem nevoie de un cablu USB original Samsung (preferabil, însă ar trebui să funcţioneze fără probleme şi folosind un alt cablu micro USB).

Rugămintea mea este să urmaţi aceşti paşi in ordinea în care apar aici, altfel vă puteţi izbi de unele probleme!

1. Faceţi backup datelor pe care le consideraţi importante, NIMENI nu îşi va asuma răspunderea pentru date pierdute! Dacă vorbim de contacte, daţi export pe cardul SD, dupa care ulterior le copiaţi în calculator. Pentru restul: fotografii, clipuri etc, bănuiesc că aţi ghicit deja, la fel, le copiaţi in calculator. Deşi slabe şanse, aceste procese de upgrade al firmware-ului pot decurge într-un mod neaşteptat.

2. Opriţi telefonul, după care îl introduceţi în download mode. Pentru a putea face acest lucru este necesar să tineţi apăsat, simultan, tastele volum jos, buton centru şi tasta de inchidere).

3. Conectaţi telefonul la calculator cu ajutorul cablului USB. Dacă telefonul nu a mai fost conectat în modul download până acum, jos, în zona de notificare Windows va apărea un balon de notificare care vă va spune că noul hardware este în curs de instalare. Aşteptaţi până procesul este finalizat, după care deschideţi "Odin Multi Downloader v4.28" inclus în arhiva furnizată de mine.

4. Pentru început vom rescrie baseband-ul telefonului cu unul care este "certificat" a fi complet compatibil cu acest build Cyanogen Mod. Versiunea inclusă şi recomandată de mine este "I5500XWJP4". Din Odin, dăm click pe OPS şi selectăm fişierul "EUROPA_I5508_v1.0.ops". Bifăm opţiunea one package, după care dam click pe tab-ul cu acelaşi nume de sub "Select Integrate Package - Check One Package Option" şi selectăm fişierul "MODEM_I5500XWJP4.tar.md5", urmat de un click pe butonul "Start". Asteptam până ce procesul se finalizează, telefonul ar trebui să se restarteze şi să booteze in sistemul de operare.

5. Opriţi din nou telefonul, intraţi din nou in download mode, doar că de data aceasta, în loc de "MODEM_I5500XWJP4.tar.md5", vom selecta "recovery-clockwork-5.5.0.4-galaxy5", urmat ca şi mai devreme de butonul "Start".

6. După finalizarea procesului de instalare telefonul va intra automat in ClockWorkMod Recovery. Navigarea prin aceste meniuri se face cu ajutorul tastelor sus/jos, iar selectarea prin butonul din mijloc. Primul lucru pe care trebuie să-l facem este să selectăm opţiunea "Wipe Data / Factory Reset", navigăm pănă la Yes (aşa va trebui să procedăm pentru fiecare acţiune din CWM).

7. Acum vom trece la instalarea pachetelor. Mergem la "Mount and storage", după care "Mount USB Storage". Copiem fişierele "cm-7-20120702-MADTEAM-galaxy5", "gapps-gb-20110828-signed", "Tw-Eclair" pe discul amovibil (cardul SD al telefonului) nou apărut in My Computer. Aşteptăm ca procesul să se finalizeze cu succes şi dăm "Unmount USB Storage" din meniul CWM al telefonului. Revenim la meniul principal folosind tasta back. Navigăm până la "Install zip from SD card" -> "Choose zip from SD card". Selectăm "cm-7-20120702-MADTEAM-galaxy5", urmat de Yes.

8. Ultimul pas obligatoriu, asta dacă vreţi să utilizaţi Google Play (former Android Market), şi mai mult decât sigur vă doriţi acest lucru este instalarea pachetului care include aplicaţiile Google. De menţionat este că aplicaţiile precum YouTube, Maps, etc. se pot instala prin Google Play foarte uşor. La fel ca şi până acum după opţiunea "Choose zip from SD card", de data aceasta selectăm "gapps-gb-20110828-signed", urmat de Yes.

9. Instalarea TouchWiz 3.0 (Launcher-ul sau interfaţa grafică, cum doriţi să îi spuneţi, care este inclus in firmware-ul stock Android 2.1 Eclair). Nu diferă cu nimic, după "Choose zip from SD card", alegeţi "Tw-Eclair", iar în final Yes.

10. Daţi "Reboot System" din meniul principal şi aşteptaţi ca telefonul să booteze. Prima dată durează mai mult, dat fiind că formateze sistemul de fişiere, aşa că nu ar trebui să fie niciun motiv de îngrijorare. Urmaţi instrucţiunile de pe ecran, totul ar trebui să decurgă fără probleme. Dacă aţi instalat si TouchWiz, la un moment dat vi se va solicita ce Launcher să pornească. Puteţi bifa opţiunea ca cel selectat să pornească în mod implicit cu telefonul. Dacă în orice moment doriţi să vă descotorosiţi de unul din ele puteţi face acest lucru utilizând Titanium Backup pe care il găsiţi pe Market.

În atenţia celor care trec de la o versiune inferioară Cyanogen Mod:

În mod normal nu necesită data wipe, doar daţi reboot -> reboot in recovery şi selectaţi pe rând pachetele cu ajutorul "Install Zip from SD card": "cm-7-20120702-MADTEAM-galaxy5", "gapps-gb-20110828-signed" pe care le-aţi copiat anterior pe cardul SD. Dacă totuşi întâmpinaţi probleme după instalare, recomandarea mea ar fi să intraţi din nou in recovery şi să selectaţi data wipe. (ve-ţi pierde toate datele stocate pe telefon, mai puţin cele de pe cardul SD)

Această versiune, pot confirma că este cea mai stabilă şi rapidă de până acum. Nu mai are absolut nicio problemă legată de driverele audio care câteodata creau probleme. A fost testată timp de câteva zile, mai ales în apeluri vocale şi pot spune că au dispărut toate problemele. În acest build nu mai există problema neafisării corecte a nivelului bateriei în timpul încărcării!

Dacă totuşi întâmpinaţi vreo problemă în timpul instalării sau utilizării nu ezitaţi să postaţi în acest thread. Voi încerca să vă ajut în limita puţinului timp pe care îl am la dipoziţie. De asemenea dacă credeţi că puteţi contribui cu ceva asupra tutorialului ori aveţi ceva sugestii, mesajele voastre sunt aşteptate prin mesaj privat.

Niciun comentariu: