duminică, 10 noiembrie 2013

10 motive pentru care calculatorul/laptopul tau merge greu

Calculatorul tau merge din ce in ce mai greu?Se blocheaza tot mai des?Deci clar ca e ceva inneregula cu el.
O fi el o masinarie dar se mai "strica" si el din cand in cand.

Iata mai jos 10 posibile cauze,pentru cei care aveti sistem de operare Windows:

1.Nu ai un antivirus Deci e posibil sa ai virusi.
Da stiu ca ai sa zici ...ca eu nu intru pe site-uri virusate...si e exclusa varianta asta.
Mai gandeste-te o data.In dezvoltarea asta rapida a Internetului (Webului 2.0) in care zi de zi apar sute de site-uri si cum orice isi poate face unul e foarte usor sa intri pe un site cu o siguranta foarte slaba sau chiar infestat .
Deoarece multi au senzatia ca ei sunt web developeri(persoane care fac site-uri in mod profesionist) numarul site-urilor sigure este din ce in ce mai mic.
Daca nu ai un antivirus instalat incearca sa iti instalezi unul cat mai repede.
De preferat ar fi sa ai unul cu licenta cumparat dar e bun si o versiune free decat deloc.
Eu folosesc de exemplu AVG.Il poti descarca si tu de aici.
Daca vrei sa vezi daca ai virusi poti folosi o unealta extrem de buna de la Bitdefender.Nu trebuie sa iti instalezi produsul...se instaleaza repede un plugin pentru browser si in 2 minunte scanezi computerul.O gasesti aici.


2.E plin de praf
Unul din cei mai mari "dusmani" ai computerului este praful.
Ingreuneaza puterea procesorului deoarece acesta se incalzeste repede.
Ar fi bine sa desfaci un pic unitatea centrala si sa arunci o privire sa vezi ce e inauntru.
Daca ai laptop acolo e si mai delicata treaba...iar daca nu te pricepi mai bine mergi la un service specializat. Decat sa il strici mai tare mai ales daca nu l-ai desfacut niciodata nu ar trebui sa risti.


3.Nu mai ai mult spatiu pe C(sau pe partitia unde e instalat sistemul de operare)
Nu e foarte bine sa aglomerezi partitia pe care este instalat windowsul. Asta se intampla deoarece avem tendinta (si eu am prostul obicei) sa punem multe chestii pe desktop.
Tot ce este pe desktop "mananca" spatiu din partitia windowsului.
Vestea buna e ca de la windows vista pe arata colorat cu rosu partitia atunci cand e prea aglomerata.
Totusi in caz ca folositi Windows 7 e bine a aveti la "free space" macar 2 gb.Astfel windowsul poate lucra in voie mai ales cu fisierele temporare.
Aici putem folosi CCleaner.E un program foarte bun care curata partitia C.
Il puteti descarca de aici.Se instaleaza usor dupa clasicul next next... Cu Optiunea Run cleaner puteti elibera spatiul de pe C:



4.Ai multe programe la start up
Programele de la start up sunt acele programe care pornesc automat cand se deschide computerul nostru.
Cu cat numarul programelor este mai mare cu atat mai multe procese(programe deschise) reduc viteza procesorului nostru si calculatorul merge mai greu.
Ca sa vedem cate programe avem la stat up facem in felul urmator: (Eu am exemplu windows 7,dar si la Xp si la Vista e asemanator)
Start->Run(pt run apasati tasta windows[in stanga langa Ctrl si Alt])->scrieti aici:msconfig:Startup si aici debifati unele programe
 Atentie lasati cele care au legatura cu windows(cum e in poza la mine)



5.Ai putina memorie Ram
Memorii la eMAG.ro Aici e o problema de hardware...e posbil sa ai instalat Windows Vista si tu sa ai daor 1Gb de rami...In acest caz computerul merge foarte greu pentru ca are nevoie de mai multe memorie ram.
Solutia ar fi sa va mai cumparti inca o placuta de 512mb,255mb,sau 1gb... sau ati putea instala Windows Xp care merge destul de bine cu 1 gb de rami.
Ca sa aflati cati rami aveti si ce sistem de operare aveti(in caz ca nu stiti)...Click dreapta pe My computer->Properties
Memorii la eMAG.ro
6.Nu ai mai instalat windowsul de mult
De obicei reinstalarea sitemului de operara este recomandata o data la 6 luni.
Pentru ca din diverse motive instalari,dezinstalari sunt afectati registi windowsului e bine sa mai facem o reimprospatare.
Daca nu va mai amintiti cand a fost instalat windowsul dumneavostra nu e nici o problema.
Va spun cum aflati. Mergeti in Start->Run>scrieti cmd ->iar apoi in fereastra neagra scrieti:systeminfo.O sa va apara Original Install Date si acolo aflati data:luna/zi/an cum e exemplu in poza de mai jos


7.Ai foarte multe programe instalate(extensii)
Aici ma refer la browserul pe care il foloseti la navigatul pe net.
Sunt foarte multe extensii si tollbaruri care se instaleaza automat atunci cand instalezi programe precum bsplayer,utorrent etc...
Din graba uitam sa debifam la instalare si el se instaleaza si ne ingreuneaza viata noua.
Cel mai recomandat ar fi sa mergeti la optiunile browserului si sa le dati disable.
Daca folosesti Google Chrome iata un exemplu...


Si la extensions debifam ce nu vrem sa functioneze....

Baterii-laptop.com


E si cazul meu...mi-am reinnoit piesele din unitate dar hardul l-am pastrat. Ei bine cu toate ca acest inca functioneaza este bine sa il reinnoim in caz ca e mai vezi de 5 ani... Daca inca nu il putem inlocui e bine sa il mai defragmentam o data la jumate de an. La defragmentare se reface unne parti care au fost afectate in urma stergerilor si formatarilor facut.
Pentru aceasta operatie dati Start->Search:scrieti Disk Defragmenter. Puteti analiza sau defragmenta cum arata si poza de mai jos:
Atentie aceasta operatie dureaza mai mult...chiar si cateva ore uneori de aceea e recomandat sa o face cand nu sunteti la computer.


9.Ai doi antivirusi instalati
Daca la primul caz lipsa era o problema...si ce e prea mult strica.Am vazut acest caz la cineva cand avea doi antivirusi instalati si calculatorul merge greu pentru ca si asa avea putina memorie Ram.Deci incercati sa vedeti ce antivirusi aveti instalati.
Mergeti la Start->Control Panel->Uninstall a program/Add or remove programs si cautati unul din programele Avast,Bitdefender,Avg sau alte produse de securitate.
Totusi acest lucru este cam greu.In ultima vreme cand instalezi ultimele versiuni de antivirus de obicei verifica daca nu ai deja un alt vreun antivirus instalat deja.Dar nu se stie niciodata.Cand ai doua produse de securitate cele doua pot intra in conflict si pot manca multe resurse inutil iar in loc sa te protezeze mai mult te incurca.


10.E computerul foarte vechi
In cazul in care computerul vostru are o vechime mai mare de 10 ani....Gata..
La pensie cu el...glumesc...e destul de greu ca il mai puteti imbunatatii.
Cea mai buna solutie e sa va cumparati unul nou si performant!

Niciun comentariu: