vineri, 15 noiembrie 2013

Cum se repară un computer care nu pornește

Un computer care nu pornește este un lucru frustrant, însă problema este deseori ușor de rezolvat. Pașii de efectuat pentru a depana problema depind de simptome. Faceți clic pe afirmația care descrie cel mai bine problema, pentru a găsi o soluție posibilă:




Faceți log on, făcând clic pe conturile de utilizator, dar în acest caz nu puteți deschide niciun program

După ce faceți clic pe contul de utilizator sau tastați parola, apăsați imediat pe tasta Shift și țineți apăsat până când devin vizibile desktopul și bara de activități. Dacă țineți apăsată tasta Shift, împiedicați încărcarea automată a programelor; probabil unul dintre aceste programe provoacă problema. După ce ați făcut log on cu succes, aveți posibilitatea să modificați programele care se execută automat și să eliminați programul care provoacă problema.


Computerul afișează sigla Windows, însă nu reușește înainte să aveți posibilitatea să faceți log on

Uneori Windows începe să se încarce, însă apoi nu mai răspunde, în timpul procesului de pornire. În majoritatea cazurilor, problema este o nouă componentă de hardware, un program nou sau un fișier de sistem deteriorat. Urmați instrucțiunile de mai jos pentru a depana problema. Încercați să porniți computerul după fiecare pas. Continuați la pasul următor numai dacă Windows continuă să nu reușească în timpul pornirii.

Pentru a depana problemele de pornire

  1. Reporniți computerul. Imediat după ce ecranul se golește pentru prima oară, apăsați în mod repetat tasta F8. Apare meniul Windows Advanced Options. Dacă meniul nu apare, reporniți computerul și încercați din nou. Utilizați tastele cursor de pe tastatură (mouse-ul nu va funcționa) pentru a selecta Last Known Good Configuration, apoi apăsați Enter. Windows XP încearcă să pornească.
  2. Dacă ați instalat recent o componentă hardware nouă, închideți computerul și deconectați componenta hardware. Apoi, reporniți Windows XP și depanați componenta hardware pentru a funcționa corespunzător.
  3. Reporniți computerul și apăsați din nou F8. De această dată, alegeți Mod protejat și apăsați Enter. Windows XP încearcă să pornească în Modul protejat, care nu pornește automat programele și componentele hardware și afișează imagini grafice foarte simple. Dacă Windows XP pornește cu succes în Mod protejat, aveți posibilitatea să eliminați toate programele și actualizările pe care le-ați instalat recent. Apoi reporniți computerul în mod normal.

Vedeți un mesaj „Non-system disk or disk error” sau un mesaj asemănător

Mesajul „Non-system disk or disk error” indică faptul că computerul dvs. nu a găsit Windows. Urmați pașii de mai jos și încercați să porniți computerul după fiecare pas. Continuați la pasul următor numai dacă Windows continuă să nu reușească în timpul procesului de pornire.

Pentru a depana erorile de disc

  1. Este posibil ca computerul dvs. să încerce să încarce Windows de pe un suport amovibil, în loc să încarce de pe hard diskul computerului. Eliminați dischetele, CD-urile, DVD-urile, unitățile flash pentru USB, camerele foto digitale și cardurile de memorie.
  2. O porțiune din hard disk este posibil să fie deteriorată. Este posibil să reușiți să rezolvați problema, dacă efectuați o instalare de reparare a Windows XP.
  3. Este posibil ca hard diskul să se fi defectat. Dacă hard diskul s-a defectat, va trebui înlocuit. După ce înlocuiți hard diskul, trebuie să restabiliți fișierele dintr-o copie de rezervă. 



    Computerul se oprește imediat după ce îl porniți sau nu afișează nimic pe monitor

    În cazul în care computerul afișează un mesaj de eroare la câteva secunde după pornire, este posibil să existe o problemă de configurare hardware. Dacă vedeți sigla Windows, trebuie să depanați probleme de pornire. Dacă vedeți un mesaj „Non-system disk or disk error”, trebuie să depanați erori de disc. Dacă nu vedeți nici măcar ecranul de pornire, este posibil să existe o problemă de hardware. Urmați acești pași pentru a depana o problemă de hardware care împiedică computerul să înceapă să încarce Windows. După fiecare pas, reporniți computerul și încercați să încărcați Windows. Continuați la pasul următor numai dacă Windows continuă să nu reușească să se încarce.

    Pentru a depana problemele de hardware

    1. În cazul în care computerul dvs. țiuie când îl porniți, dar nu afișează nimic pe monitor:
      • Deconectați și reconectați monitorul la computer.
      • Verificați că este conectat cablul de alimentare al monitorului și că monitorul este pornit.
      • Dacă este posibil, conectați monitorul la un alt computer, pentru a vă asigura că monitorul funcționează corect.
      • Dacă monitorul funcționează, însă computerul țiuie și nu afișează nimic, probabil s-a defectat adaptorul video. În cazul în care computerul este în garanție, contactați fabricantul computerului pentru asistență. În cazul în care computerul nu este în garanție și vă pricepeți să deschideți carcasa computerului și să înlocuiți componenta hardware internă, achiziționați și instalați un adaptor video înlocuitor compatibil. În caz contrar, contactați un centru de servicii pentru asistență. Deși înlocuirea unei piese este o bătaie de cap și poate fi costisitoare, documentele, imaginile și mesajele de poștă electronică vor fi în siguranță și vor fi disponibile după ce reparați computerul.
    2. Dacă vedeți un mesaj de eroare care indică faptul că o tastatură nu este prezentă sau o tastă s-a blocat, închideți computerul și reconectați tastatura. Dacă problema persistă, înlocuiți tastatura.
    3. Uneori, computerul nu pornește deoarece nu este compatibil cu un accesoriu de hardware. Dacă ați adăugat de curând un accesoriu nou de hardware, închideți computerul, eliminați accesoriul și reporniți computerul.
    4. Îndepărtați toate accesoriile de hardware cu excepția tastaturii, mouse-ului și monitorului. În cazul în care computerul pornește cu succes, închideți Windows, închideți computerul și adăugați un accesoriu de hardware. Apoi reporniți computerul. În cazul în care computerul nu reușește să pornească, accesoriul de hardware cel mai recent adăugat provoacă o problemă. Îndepărtați componenta hardware și contactați furnizorul de hardware pentru asistență. Aveți posibilitatea să reconectați alte accesorii de hardware.
    5. Este posibil ca un conector să fie deconectat. Închideți computerul, eliminați toți conectorii din afara computerului, apoi conectați din nou conectorii, cu atenție. Vedeți dacă există fire lăsate la întâmplare, ace îndoite sau conectori care nu se conectează bine.
    6. Dacă vă pricepeți să deschideți carcasa computerului, închideți computerul, deconectați cablul de alimentare și deschideți carcasa computerului. Scoateți și reconectați toate cablurile. Scoateți și reconectați toate plăcile din computer, inclusiv cipurile de memorie ale computerului. Reasamblați computerul înainte să încercați să îl porniți din nou.
    7. În cazul în care computerul tot nu pornește, este posibil să aibă o problemă placa de bază, procesorul, memoria sau placa video. Deși componentele de hardware defecte pot fi o bătaie de cap, documentele, imaginile și mesajele de poștă electronică vor fi în siguranță și vor fi disponibile după ce reparați computerul. 



      Computerul dvs. nu pornește

      În cazul în care computerul dvs. nu pornește - apăsați butonul de alimentare și nu se aprind luminile, nu există bipuri sau alte sunete - procedați astfel:
      • Verificați că este conectat cablul de alimentare al computerului.
      • Scoateți computerul din priză și conectați alt dispozitiv electric (cum ar fi o lampă, un ventilator sau un radio) în aceeași priză electrică. Dacă dispozitivul nu funcționează, problema este priza electrică, nu computerul.



        Este necesar să efectuați o instalare de reparare a Windows XP

        Efectuarea unei instalări de reparare a Windows XP poate rezolva multe probleme serioase cu pornirea. Deși nu ar trebui să pierdeți niciunul dintre documentele importante, este posibil să pierdeți setări și va trebui să reinstalați multe actualizări.
        Înainte să efectuați o instalare de reparare a Windows XP, trebuie să aveți la dispoziție CD-ul Windows XP și cheia de produs.

        Pentru a efectua o instalare de reparare a Windows XP

        1. Inserați CD-ul Windows XP în computer.
        2. Reporniți computerul. Dacă vi se solicită, apăsați pe o tastă pentru a porni de pe CD-ROM.
        3. Când apare pagina Bun venit la Instalare, apăsați Enter pe tastatură.
        4. Pe pagina Acord de licență Windows XP, citiți acordul de licență. Apăsați tasta Page Down pentru a defila la sfârșitul acordului. Apoi apăsați F8.
        5. Când vi se solicită, apăsați R pentru ca Windows XP să încerce să repare Windows prin reinstalarea componentelor Windows importante.
          Procesul de reparare și reinstalare poate dura mai mult de o oră. La un moment dat, Instalarea vă solicită să răspundeți la întrebări ca și cum ați instala Windows XP pentru prima dată.

Niciun comentariu: